Rukola setá do jarního salátu

Rukola setá původně pochází z oblasti ve Středomoří. Zde je také součástí místní kuchyně, zejména v Itálii.  Rukola setá je vytrvalá rostlina z čeledi brukvovitých, která dorůstá do výšky okolo půl metru. Rukola setá je charakteristická svými dlouhými, úzkými a členitými listy, žlutými květy. Rukola setá je listová zelenina, proto jsou z této zdravé rostliny využívány především listy, ale někdy se z rukoly také připravuje odvar z kořene. Rukolu je možné také pěstovat doma na okně na vatě, případně na balkoně v truhlíku. Rukola v sobě obsahuje veliké množství účinných látek, jako jsou například:
·         Silice
·         vitamín C
·         beta-karote a
·         železo
·         vápník
·         hořčík
·         zinek
·         omega-3 a omega-6 mastné kyseliny
rukola sazenice

Léčivé účinky rukoly

Rukola setá má zároveň mnoho léčivých účinků. Za zmínku stojí například:
·         Představuje výtečnou prevenci proti nádorovým onemocněním.
·         Dokáže podporovat imunitu organismu.
·         K pročištění organismu a detoxikaci.
·         Podporuje trávení.
·         Vhodná při zažívacích obtížích.
·         Napomáhá při nechutenství.
·         Pročišťuje krev a cévy.
·         Pozitivně působí na játra a ledviny.
·         Má močopudné účinky.
·         Působí jako antiseptikum, neboli proti mikrobiálně.

Rukola v kuchyni

Tato listová zelenina má jemnou pikantní chuť. Rukolu je možné konzumovat jak samotnou v syrovém stavu, tak je vhodná jako přísada:
·         do salátů
·         do těstovin
·         k rýži
·         S rukolou je možné také dochucovat rozličné druhy pomazánek, anebo tvaroh s bylinkami.
·         Rukola je vhodná též do polévek nebo do omáček.
·         Doporučit rukolu lze i na chléb s máslem či pomazánkou.
rucola pizza

Rukolový salát

100 gramů listů rukoly vložíme do misky společně s dvěma rajčaty a pokrájenými na kousky a čtyřmi jarními cibulkami, taktéž nasekanými na kousky. Do druhé misky dáme bílý jogurt, anebo zakysanou smetanu, prolisovaný stroužek česneku, poté ochutíme ještě solí a pepřem. Nakonec obě směsi smícháme.